Tips van onze afvalcoach

Gft-afval scheiden. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet! Richt je keuken praktisch in en je zult zien: afval weggooien was nog nooit zo makkelijk. Ook het fris houden van je container en slim eten kopen en koken horen erbij. We helpen je graag. Alsjeblieft! Tips van onze afvalcoach.

Top 5

Heb je een voorraadje van bijvoorbeeld producten op bloem- of meelbasis, zoals pasta en rijst? Gebruik dan goed afsluitbare potten of bakken om het in te bewaren, bijvoorbeeld met een draaideksel. Geen potten over? Wees creatief. En goed schoongemaakt boterbakje is een prima alternatief om sauzen in te vriezen.

Let goed op bij de THT-datum van een product. Die geldt wanneer de verpakking ongebruikt en gesloten is gebleven. Is de verpakking geopend geweest? Gebruik dan je zintuigen!  Ruikt het anders of is de kleur anders, dan kun je het beter weggooien.

Ga je lekker lunchen en dek je daarvoor de tafel? Probeer de producten gepast af te stemmen op het aantal eters. Wanneer je pakken melk of vleeswaren een uur buiten de koeling hebt staan om het vervolgens weer in de koelkast te zetten, bederft het sneller.

Door ingrediënten op de juiste plek te bewaren, verleng je de houdbaarheid!

  • Deel de koelkast goed in.
    • Groenten moeten niet té koud zijn, bewaar ze in de groentelade van de koelkast. Daar is net iets minder koud.
    • Vlees en vis bewaar je op de onderste plankjes van je koelkast, want daar is het ’t koudst.
    • Tafelsauzen kun je bovenin bewaren.
    • Heb je iets gekocht dat kort houdbaar is? Zet dat dan vooraan.
  • Hoewel eieren in de winkel niet gekoeld worden, raadt het Voedingscentrum aan dit thuis wel te doen. In de supermarkt is het over het algemeen kouder dan in huis. Door ze thuis in de koelkast te bewaren, verklein je de kans op vroegtijdig bederven.
  • Tomaten in de koelkast? Appels erbuiten? Wat bewaar je nu in de koelkast en wat erbuiten? Het kan best ingewikkeld zijn. Het Voedingscentrum heeft een leuke Ja/Nee koelkast-sticker.
  • Zomerfruit is heerlijk, maar bederft snel. Leg aardbeien, kersen, frambozen en bessen op een plat bord in de koelkast om de houdbaarheid te verlengen.

Pak je huishouden gestructureerd aan om voedselverspilling tegen te gaan. Bijvoorbeeld:

  • Maak eens per maand een uurtje vrij om de voorraadkasten na te lopen. Producten waarvan de THT-datum bijna verstrijkt? Maak die dan eerst op.
  • Zet de koelkast en de vriezer op de juiste temperatuur: vier graden voor de koelkast; min achttien voor de vriezer.
  • Maak de koelkast minimaal eens per maand goed schoon, dat voorkomt bacteriën.
  • Ontdooi de vriezer eens per drie maanden.

Relevante onderwerpen:

Gezamenlijk initiatief

Twee organisaties hebben de handen ineengeslagen. De doelstelling? Minder voedselresten in het restafval! Minder schadelijke stoffen op het bordje van het milieu. En daar hebben we ook jou voor nodig.