Veelgestelde vragen

Je keukenafval scheiden. Het lijkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet! Richt je keuken praktisch in en je zult zien: afval weggooien was nog nooit zo makkelijk. Jouw snij- en keukenafval in de gewone bak? Het komt niet eens meer in je op. Vraag? Bekijk deze veelgestelde vragen eens!

Bah, maden! Ga de strijd met ze aan, aan de hand van de volgende tips:

  • Gooi kokend water over de maden. Dit doodt de maden direct en snel. Doe dit wel vlak voordat de container geleegd wordt anders creëer je met nat gft-afval uiteindelijk weer een optimaal klimaat voor vliegen en maden.
  • Gooi zout, kalk of zand over de maden. Het werkt minder snel en effectief dan bijvoorbeeld kokend water en is daarmee geen diervriendelijke optie.
  • Gooi takjes klimop tussen het gft-afval. Klimop (Hedera) is giftig voor maden. Maden kunnen ook niet tegen lavendel.

Maden zijn larven van vliegen en muggen. Vliegen leggen graag eitjes op etensresten en uitwerpselen. Een vlieg legt een paar honderd eitjes, die in warm en zonnig weer al na acht uur kunnen uitkomen. Laat voedselresten dus niet onbeschut liggen! Heb je maden in de gft-container? Hierbij een aantal tips:

  • Zet de container in de schaduw/op een koele plek.
  • Gooi zoveel mogelijk droog afval in de container door bijvoorbeeld gemaaid gras een dag te laten drogen of etensresten uit te laten lekken. Een warme vochtige plek is waar vliegen op afkomen.
  • Strooi zout over etensresten die je in de gft-container gooit.
  • Zorg dat de deksel van je container iets open staat. Doe bijvoorbeeld een dikke stok of baksteen onder de deksel van de container. Dit voorkomt condensvorming en daarmee een broeierig klimaat waar vliegen en maden zoveel van houden.
  • Verpak etensresten in keukenpapier of krant voordat je de etensresten in de container gooit. Of verzamel het gft-afval eerst in een papieren of afbreekbaar zakje met OK compost logo of kiemplantlogo (let wel, papier heeft de voorkeur.)
  • Doe eerst een laag stro of oude kranten na lediging van de container. Dat neemt vocht op.

Het gescheiden ingezamelde groente-, fruit- en tuinafval, inclusief etensresten (GFT) gaat naar een afvalverwerkingsbedrijf. Daar wordt het vergist en gecomposteerd. Zo ontstaat groen gas en compost! Groen gas is duurzaam geproduceerd biogas en heeft dezelfde kwaliteit als aardgas. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt als brandstof voor voertuigen. Bij composteren wordt het GFT verteerd tot een natuurlijke voedingsstof voor de land- en tuinbouw en voor tuinaarde en potgrond.

Het scheiden van gft-afval geeft dubbel winst en alle beetjes helpen daarbij, echt waar! Jij bespaart in je portemonnee: je gft-bak wordt gratis opgehaald. En je spaart ook het milieu: door schillen en etensresten te scheiden, zorg je dat al het goede uit voedsel gerecycled wordt. Zo kan het worden hergebruikt! Van jouw gft-afval produceren we compost en biogas. Bovendien verklein je de berg restafval die verbrand wordt, dus minder schadelijke uitstoot.

 

Ja, gekookte en gebakken etenswaren mogen in de gft-container! Bang voor maden in je container? Deze kun je voorkomen door je etensresten te verpakken in kranten of keukenpapier, met name handig in warme perioden. Twijfel je of iets wel of niet in de gft-container mag? Raadpleeg de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal.

Er zijn speciale zakjes die veilig gebruikt kunnen worden in bijvoorbeeld je keuken-afvalemmer of de gft-container. Deze zakjes zijn voorzien van Het OK compost logo of een kiemplant-logo (gerefereerd wordt ook naar certificering NEN-EN 13432), het teken dat de zakjes voldoende afbreekbaar zijn in composteer installaties. De voorkeur vanuit verwerkers van het gft-materiaal gaat altijd uit naar papieren zakjes en containerzakken boven de ‘plastic’ variant. Dat is dus zelfs nog iets beter 😉

Een gft-container kan zo nu en dan wel een schoonmaakbeurt gebruiken. Gebruik daarvoor natuurlijke producten zoals groene zeep of azijn of gebruik een hogedrukreiniger. Wanneer de gft-container wordt schoongemaakt met chemische middelen zoals chloor, komen vervuilende stoffen terecht in compost en daarmee in onze landbouwgrond. En komt het schoonmaakwater in het riool terecht, dan vervuilt het ook nog eens ons water.

Staat je vraag er niet bij?

Stel deze hier! Geef wel even aan uit welke gemeente je komt, dan zorgen wij ervoor dat je vraag op de juiste plek komt.
  • Kijk voor informatie over hoe wij omgaan met gegevens in onze privacyverklaring.

Gezamenlijk initiatief

Twee organisaties hebben de handen ineengeslagen. De doelstelling? Minder voedselresten in het restafval! Minder schadelijke stoffen op het bordje van het milieu. En daar hebben we ook jou voor nodig.