Waarom dit initiatief?

Plastic, blik, papier, glas… Je scheidt alles al. Dan toch ook je keukenafval? Winst voor het milieu én je portemonnee, dus wat houdt je tegen? Steeds meer mensen doen het al. Doe je mee? 

 

Keukenafval?
De groene bak lust ’t rauw!

Wist je dat 1/3 van ons restafval nog steeds bestaat uit keukenafval, zoals schillen en etensresten? Waardevolle grondstoffen die op een smeulende hoop afval belanden. Bij verbranding komen schadelijke stoffen vrij én het kan niet meer worden hergebruikt. Zonde!

Het scheiden van gft-afval geeft dubbel winst. Als we keukenafval scheiden, kunnen we er grondstoffen van maken. Zoals compost en biogas. Bovendien verklein je de berg restafval die verbrand wordt, dus minder schadelijke uitstoot. Dikke winst voor het milieu! Maar ook voor jou: jij bespaart in je portemonnee, want in veel gemeenten wordt je gft-bak tegen een lager tarief of gratis geleegd.

 

Het begint in jouw keuken

Of je nu een mandarijntje pelt, een eitje bakt of vier gangen op tafel zet; je bent dagelijks met voedsel bezig. Maar koken is voor jou meer dan smaakvol bereiden. Het is ook met zorg omgaan met je keukenafval. Jouw snijafval en etensresten? ‘t Belandt in de groene bak. Want jij weet dat zulk afval waardevol is. Dat gooi je niet zomaar bij het restafval. Jij geeft het een tweede leven. Terug aan de natuur. Zo kan het worden hergebruikt. Slim! Lekker bezig, keukenprins(es)!

 

Keukenafval?
Een echte keukenprins(es) gooit het in de groene bak.

 

 

Bekijk veelgestelde vragen

Gezamenlijk initiatief

Twee organisaties hebben de handen ineengeslagen. De doelstelling? Minder voedselresten in het restafval! Minder schadelijke stoffen op het bordje van het milieu. En daar hebben we ook jou voor nodig.